torsdag, maj 22, 2008

Naturhistoriska riksmuseet

Idag har det varit en annorlunda skoldag. Har varit med klassen på Naturhistoriska riksmuseet hela dagen, och knappt satt min fot i skolbyggnaden. Elevernas första uppgift för dagen var att samlas kl. 8.00 vid pendeltågsstationen (i vanliga fall börjar de 8.10) - och det visade sig vara för svårt för tre av dem... Tåget gick 8.07 och de tre var inte med. Det ska bli väldigt intressant att se hur de ska klara av att komma 6.15 nästa onsdag när vi ska åka på klassresa! Det kan bli en liten skara som åker med...

Hur som helst så hade de andra 14 en bra dag på museet. Vi började med en guidad visning i utställningen "Den sinnrika människan", med en jättebra guide. Eleverna sa förstås efteråt att det var "fett tråkigt" - för det måste man säga när man är 12-13 år - men jag såg på dem att de tyckte det var både roligt och intressant. Flera av dem som sällan är särskilt intresserade i skolan räckte upp handen flitigt och kom med många bra frågor och kommentarer.

Lyckades få dem att göra några uppgifter efter visningen, och sedan blev det stående matsäcksintagning eftersom matsäcksrummet var proppfullt. Efter lunch fick de gå runt själva i de olika utställningarna i nästan två timmar, och de flesta var faktiskt mer intresserade än jag hade trott. Hittade visserligen några i ett hörn lekandes med sina mobiler, men i det stora hela såg de nog rätt mycket, så nånting av det borde i alla fall ha fastnat...

Det här är "Mata Mats" där man kan följa matens väg genom kroppen. Alltid kul när man får trycka på knappar:


Den här läskiga gubben följde en med blicken vart man än gick i rummet. Eleverna var helt fascinerade och rörde sig framför honom en lång stund:


Ett av de mest populära ställena i utsällningen var "Batak". Här gällde det att trycka på knapparna när de lyser. Ungarna kom snart på att de kunde samarbeta och få massor med poäng om alla skötte ett par knappar var...:


Utställningen "Den mänskliga resan" om människans utveckling var också populär. Här ett försök att likna ett av skeletten:


Kom tillbaka till skolan strax före tre och upptäckte att mötet som skulle vara klockan tre var inställt, så jag passade på att gå hem tidigt för en gångs skull. Tror faktiskt vi egentligen har arbetstid till tre på torsdagar, men så tidigt har jag nog aldrig lyckats gå hem...

2 kommentarer:

Alice sa...

nejmen se, här är din blogg!
jag gillade också den där bankasaken på riksmuseet. alex tyckte jag var lite pinsam för jag hoppade och tjoade endel. men det var kul!

HellaBella sa...

Skönt att alla skötte sig. Vi tog bra hand om K som inte hittade till p-tåget. Spännande nästa vecka och se hur många som får gå kvar i skolan under er klassresa. Ha en trevlig helg!